Judo kelime olarak ” JU ” yumuşaklık, nezaket, esneklik, çeviklik ” DO ” ise yol, disiplin, felsefe anlamına gelir.

Judo; denge, kuvvet, kaldıraç, merkezkaç gibi birçok fizik kuralını en iyi şekilde değerlendirerek kullanma, sportif esaslarla sanat ve felsefenin birleştiği bir olgudur. Ruh ve beden eğitimini birlikte sağlayan, kendine güven hislerini son derece geliştiren moral üstünlük, derin düşünme, kendiliğinden doğru hareket, saygi ve sevgiyi her şeyin üstünde gören bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı bugün Olimpik bir spor dalıdır. Diğer yandan Uzak doğunun mücadele sporları içinde ele alındığında ise esnek vücut dönüşleri, yumuşak savuşturmaları, kuvvete karşı koymama ve karşıdan gelen kuvvetten yararlanma usulleri ile rakibi en iyi şekilde alt eden seviyeli bir savunma sanatıdır.

Judo bize beden ve zihin enerjimizi en üstün ve en uygun bir şekilde kullanma yöntemini öğreterek belirli bir zamanda bütün kuvvetimizi bir tek ve ayni amaç için kullanmamızı sağlar. Bu kural yalnız Judoda değil yaşam süreci içinde her konuda geçerlidir. Judo bir spor olarak senenin her mevsiminde yapılır. Tehlikeli bir spor dalı olmayıp, yaşlı erkekler, kadınlar, küçük çocuklar ve kızlar tarafından yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Judo bir Aile sporudur.

Judo zamanla vücudun her kısmını ayni oranda ve ayni ölçüde ahenkli olarak çalıştırarak düzenli bir gelişim sağlar. Vücudun kuvvet ve esneklik kazanmasına yardımcı olur. Judo ayni zamanda düzenli çalışmalar sonucunda zihin kabiliyetimizin gelişmesini ve ani olaylar karsısında bocalamadan doğru, dengeli ve pratik karar vermemize yardımcı olur. Judo İnsanı erken olgunlaştırır.