İnsanoğlu binlerce yıldır hastalıkları tedavi ve iyileştirmek için masaj ve dokunma yöntemlerini kullandı ve geliştirmeye çalıştı. Eski Çin ,Hint ve Mısır kaynakları masajın hastalıkları önlemede ,tedavi ve yaralıları iyileştirmede kullanıldığını belirtmektedir.

Masaj ilk olarak M.Ö. 2700 tarihli bir Çin kitabında geçmektedir. Bu kitapta “Sabahın ilk saatlerinde, uykudan sonra kan dinlenmiş ve sinirler gevşemiş, elin ayasıyla yapılacak darbeler soğuk algınlığını önler” denmektedir. M.Ö. 2000 yılında İmparator Neiching (Sarı İmparator)dahiliye tıp konuları isimli kitabında masajı tasnif etmiştir. Yunanlı ve Romalı doktorlar için masaj çok önemliydi. Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat;

“ Doktor birçok yönden deneyimli olmalı özellikle ovuşturmak gevşek eklemi güçlendirir, kasılmış eklemi gevşetir.”

M.Ö. 460-377 yıllarında yaşayan Hipokrat omuz çıkıkları ve kas yırtılmalarından sonra kararında ovmanın yararlı olacağını öne sürmüştür. Günümüzde Hekim yeminine ismini veren Hipokrat’a göre masajda sert ovma, uyarıcı; aşırı ovma zararlı; kararında ovma ise yararlı ve sağlık geliştiricidir.

Galenos M.S.129-199 Bergama da doğdu deneysel fizyolojinin kurucusu sayılır 157 yılında gladyatörlerin başhekimi olarak yaraların tedavisi için en etkili yöntemleri araştırdı. Egzersizin yanında masajında önemine dikkat çekti sağlıklı yaşamak için her ikisinin de uygulanmasını tavsiye etti. 161 yılında bütün Anadolu bilginleri gibi Roma’ya gitti. Galen’e göre “masaj yapılan kısımlar yumuşar; bunun göstergesi o bölge üzerindeki canlı renktir. Aynı olumlu etki eklemlerin masaj sonrasında daha rahat ve kaygan hareketlerinde de gözlenir”.Türk düşünürü tıp adamı İbni Sina’da ( M.S.980-1037) masajın yararlarından sözetmiştir. “Hekimler yalnız hastalıkların değil aynı zamanda sağlığı sürdürmenin nedenlerini de göz önüne almalıdır” diyen İbni Sina yüzyıllar öncesinden koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekmiştir. Sağlığın korunması için egzersiz yapmanın ve beraberinde vücudu ovmanın(masajın) yararlarına değinmiştir.

NEDEN SPOR MASAJI ?
-Sportif başarıyı arttırmak ve sporcunun yarışma öncesi daha iyi bir başlangıç yapabilmesi için
-Antrenman ve yarışma öncesi kısa sürede dinlenmeyi (Toparlanmayı) sağlamak için
-Sporcunun başarıyı etkileyecek psikolojisini olumlu yönde etki altına almak.
-Sakatlıkları engellemek ve en kısa zamanda spora dönmesini sağlamak

MASAJ NEDİR ?
Vücut yüzeyinde; el elektrik, su vb. aracılığı ile çeşitli işlemler yapma şeklinde tedavi, bakım ve rahatlama yöntemleridir.

MASÖRDE BULUNMASI GEREKLİ ÖZELLİKLER :
Masörün el kol bacak ve ayağının sağlam olması gerekir, uzun çalışma süresine tahammül edecek kapasitede olmalıdır. Bulaşıcı hastalıklar, cilt hastalıkları. Solunum ve dolaşım hastalıkları olmaması gerekir ve hatta Ahmet Hamdi Turgut’a göre görme vasfına da sahip olmalıdır. Masör, bilgili ve sürekli yeni bilgilerle kendini geliştirmesi gerekir. Masörlük yapan kişi her iki cinse de masaj yaptığından yaptığı iş hem suiistimal etmeye hem de ettirmeye müsait bir meslektir. Bu yüzden masörün ciddi bir meslek ahlakına sahip olması gerekir. Masörlük mesleği yardımcı tıp branşıdır, hiçbir sapıklığa izin vermez ve aksi diğer suçlulara göre çok ağır cezalandırılır. Masör sinirli olmamalıdır, sabırlı ve sinirlerine hakim olabilmelidir. Genel kültür açısından kendini her konuda geliştirmeli konuşmak istemeyenle fazla konuşmamalı, konuşmak istemeyenle de her konuda konuşabilmelidir.

Meslek Ahlakı :
Hekim ve masör meslektaşlarını kötülememeli ve müşterilerinin kendisine anlattığı bilgileri bir üçüncü şahsa anlatmamaları meslek ahlakı açısından çok önemlidir. Kendisine iş sağlayana komisyon vermemeli ve fazla para almak için lüzumsuz şeyler icat edip uygulamamalıdır.

Masörün Giyimi :
Masörün tüm giysisi beyaz olmalıdır. Beyaz rengin özelliği kiri çok kolay göstermesi dolayısı ile çok sık yıkanarak temizliğinin sağlanmasıdır. Aynı zamanda da hastanede doktor ve hemşirelerinde giysileri beyazdır tıbbın yardımcı branşı olan masörlerin giysisi de beyaz olmalıdır. Pantolon bol ve rahat olmalı hareketi engellememeli, beyaz tişört ve kısa kollu gömlek masörü engellememeli, beyaz ve ortopedik bir ayakkabı veya yarım ayakkabı (Topuğu açık) olmalıdır, Spor sahasında ise beyaz eşofman ve beyaz bir ayakkabı olmalıdır.

Masörün Vücut Temizliği :
Masör vücut temizliğine çok dikkat etmelidir

Masörün Elleri :
Masör her masajdan önce ve sonra ellerini yıkamalı tırnaklarını kısa ve yuvarlak olarak kesmeli masaj esnasında tırnakları müşteri tarafından hissedilmemelidir. Masör ellerinde yara oluşmamasına çok dikkat etmelidir en büyük sermayesi olan ellerinden yaralanmamaya özen göstermelidir. Elleri temiz olsa da müşterinin yanında ellerini yıkamalıdır. Bu iyi bir intiba için gereklidir.

Masaj Odası :
Masaj yapılacak oda muntazam ve temiz olmalı, odada masaj masası, çalışma masası, sandalye, elbise askısı lavabo olmalı. Yerler ve duvarlar kolayca temizlenecek maddeden olmalı. Hijyen şartlarına uygun ışıklandırma olmalı. Oda sıcaklığı 20 derece olmalıdır.

Masaj Masası :
Masa genişliği 60 cm boyu ise 200 cm. olmalı yerden yüksekliği ise masörün boyuna göre ayarlanmalıdır. Masör ayakta durduğunda ellerini yumruk haline getirdiğinde masa ellerine değmelidir.

Masaj Yağları :
Günümüzde değişik bitkisel yağlardan parfüm karıştırılarak elde edilen hazır yağlar vardır, Bebek yağları da kullanılabilir. Bütün bunların yanında bitkisel yağlardan Ayçiçek yağı yada zeytin yağına parfüm yada limon suyu karıştırılarak da kendi yağınızı oluşturabilirsiniz. Pudra ve vazelin de kullanılabilir.

MASAJIN KULLANILDIĞI ALANLAR :

Eklem Hastalıklarında,
Bağ dokusu hastalıklarında,
Omurga hastalıklarında,
Bazı damar hastalıklarında,
İç organları bazı rahatsızlıklarında
Sinir sistemi rahatsızlıklarında
Kan ile ilgili bazı rahatsızlıklarda,
Umumi iş veriminin arttırılması arzu edilen durumlarda,
Sporcunun fiziksel performansını arttırmak için,
Kronik sırt ve bel ağrıları Kilo almaya bağlı olarak ortaya çıkan ağrılarda,
Üşütme, karın ağrısı sonucunda sırtta meydana gelen kasılmalarda,
Romatizmalı hastalıklar,
Adale spazmı ve kramplar,
Uzun süre yatan hastalarda gelişen eklem sertlikleri ve ödemelerde.


MASAJ YAPILMAYACAK DURUMLAR :
Abselerü,
İltihabı devam eden vakalarda,
Kötü huylu kanserojen şişliklerde,
Karın organ hastalıklarında,
Açık yaralarda,
Kal teşekkül etmemiş kırıklarda,
Enfeksiyonlar,
Ateşli hastalıklar,
Cilt hastalıkları,
Yanıklarda,
Kas yaralanmalarının ilk dönemlerinde,
Damar hastalıklarında (vena tıkanmalarında),
Gebelikte karın masajı,
Ekimozlar,
Hematomlarda,
Kırık ve Çıkıklarda,
Yemekten Sonra,
Apandisit,
peritonit,
Bazı nerolojik durumlar,
Zayıflatıcı hastalıklar,

Masajdan sonra hasta veya sporcu rahatsız oluyorsa (masajdan sonra iki saat süren ağrılar)

MASAJIN FAYDALARI :
Sinirlerdeki ve kaslardaki acının azalması Antrenman ve müsabaka sırasında gerilim ve huzursuzlukların giderilmesi,
Antrenman ve müsabaka sırasında yarışma tekniklerindeki engellerin kaldırılması,
Yaralanmaların, hızla eski haline kavuşmasında yardımcı olur,
Kas gerilmesinin önlenmesi Tedavi süresini kısaltır,
Sporcuya uygun ortamı sağlayankas yapısının istikrarının sağlanması,
Spor masajı fiziksel stresi azaltmanın en iyi yoludur,

Spor masajı müsabaka esnasında en elverişli durumun sağlanmasındaki en önemli faktördür.

SPOR MASAJININ BÖLÜMLERİ :
Antrenman Masajı
Müsabaka öncesi Masaj
Ara Masaj
Müsabaka Sonrası Masaj


SIRT MASAJI :
1. Eflöraj (sürme-sürtme) : Bel kesiminden başlayarak iki elin avuç içi ve el ayası ile sürmeye başlanır. Sonra, sağ el sağ omuza, sol el de sol omuza yönelir. Buradan omuzun üst kenarını izleyerek boynun iki yanını kavrar, dönüş gidişi yolunu izler. Manevra 5-6 kez yinelenir.

2. Friksiyon (Bebe masajı-omuz ovma) : Bir elin tüm parmakları birleşmiş durumda, yumuşak ve uç kesimleriyle içten dışa doğru, döndürülerek sırtın deri yüzeyi ovulur, İkinci pozisyon başlar, parmaklar açılır, bu kez avuç içi ve el ayası ile içten dışa döndürülerek friksiyon manevrası uygulanır. Bu manevra sağ ve sol elle ayrı ayrı yapılır.
a bendinde(bebe masajı) açıklaması manevra iki elle birlikte uygulanır.

3. Friksiyon (ovma-baş parmakla) : Bir elin dört parmağı cilt üzerine saptanır. Başparmağın yumuşak ve uç kesimi ile içten ohsa doğru döndürülmek suretiyle sağ ve sol elle ayrı ayrı uygulanır. Friksiyon baş parmakla: a bendinde açılanan manevra iki elin baş parmaklarıyla birlikte yapılır. Baş parmaklarla Friksiyon (a) bendinde açılanan manevra iki elin baş parmaklarıyla değişerek yapılır.

4. Friksiyon (dört parmaklarla) : Bir elin baş parmağı örneğin,(sağ elin) cilde saptanır. Öteki dört parmağın yumuşak ve uç kesimleriyle içten dışa doğru daireler çizerek ovma yapılır. Sağ ve Sol elle masaj uygulanır. Fakat her ikisi birden bir manevra hesap edilir, yada sayılır. a bendinde açıklanan manevra her iki elin dörder parmaklarıyla birlikte uygulanır. Her iki elin dörder parmaklarıyla bu kez değişerek uygulanır.

5. Friksiyon (ovma-avuç içi ve el ayası ile) : Sağ ve sol elin dört parmağı deriye saptanır. Avuç içi ve el ayası ile içten dışa doğru döndürülerek ovulur. a bendinden açıklanan manevra iki elle birlikte yapılır.

6. Petrisaj ( yoğurma ) : Bir elin baş ve işaret parmağı arasındaki boşluğu ve avuç içine yan gövde kasları (M. Latısmus dorsiye M. Serratus auterior.P.) yerleştirilir. Bu kaslar parmaklar ve avuç içi ile sıkıca kavranır. İleri kaydırmadan döndürülerek yoğrulur. Bu manevra gövdenin her iki yanına sağ ve sol el ile ayrı ayrı uygulanır. a bendinde açılanan manevra iki elle birlikte yapılır. Aynı manevra,bu kez iki elle değişerek uygulanır.

7. Petrisaj ( yoğurma kesme) : Bir yandan öbür yana iterek ve çekerek kesme deyimi kullanılan yoğurma biçim ( Bu manevra iki elle birlikte kullanılarak yapılır.) Şöyle ki, sol elle sporcunun sağ yan gövde kasları kavranır ve kendisine doğru çekerken sağ elle gene sporcunun sol yan kasları kavranır ve ileri doğru itilir. Sonra eller yer ve pozisyon değiştirerek ve sıkıştırılarak yoğrulur.

8. Petrisaj (yoğurma-iki el yan yana ) : Sporcunun sağ yan gövde kasları, iki el yan yana baş ve işaret parmakları arasındaki boşluğu ve avuç içine yerleştirilir ve sıkıca kavranır. Burarak ve döndürerek petrisaj uygulanır. Sporcunun sol yan gövde kasları da aynı biçimde uygulanır.

9. Petrisaj (kürek kemiği çevresine ve iç kesimlerine sağ ve sol elle yoğurma ): Örneğin sporcunun sağ kürek kemiğinin gevşetilmesi ve iç kesimlerine petrisaj uygulayabilmek için masaj yapan sporcunun sağ elinin desral (sırt) yüzeyi sırta değecek biçimde dirsekten bükülerek döndürülür. Sonra masaj yapan sporcunun sağ omuzunu tutarak kaldırır ve kürek kemiğinin gevşetir. Sol eli ile de kürek kemiği çevresini ve iç kesimlerini parmaklar ve avuç içi ile petrisaj uygular.

10. Petrisaj (omuz başlarına M. Deltoideus kasma): Masaj yapanın sağ eli omuz başına,daha doğrusu (M. Deltoideus’ u) parmakları avuç içi ve el ayasıyla iyice kavrar bastırarak ve döndürerek yoğurur. Sol elle de sol omuz başını aynı biçimde yoğurur. a bendinde açıklandığı gibi sporcunun iki omuzu masaj yapanın iki eliyle birlikte yoğrulur. Bu kez aynı manevra iki elle iki omuza değişerek yapılır.

11. Petrisaj (yoğurma omuz başı ile boyun arasındaki alana M. Trapetzius’un üst kesimine) : İki elle iki omuz başı ile boyun arasındaki alan yoğrulur. İki elin baş ve işaret parmakları ve avuç içlerine kaslar yerleştirilir Kavranır. İleri kaldırmadan ve kaydırılmadan birlikte ve değişerek döndürerek sıkıştırarak yoğrulur.

12. Petrisaj (yoğurma) : a bendinde açıklandığı gibi,aynı bölgeye önce iki elin dörder parmağı M. Tporetzius’un üst kısmının parmakların yumuşak ve uç kesimleriyle üç kez bastırarak içten dışa doğru döndürülür. Bu sırada baş parmaklar saptanır. İkinci pozisyonda bu kez baş parmak geriye doğru açılır ve gerilir. Baş parmaklar aşağıdan yukarı doğru bastırarak ve sıvazlayarak çekilir.

13. Petrisaj (Baş parmaklar ve avuç içleriyle yoğurma) : Bu manevrada aynı bölgeye uygulanır. Ancak,Masaj yapan sporcunun baş ucunda durur ve yüzü sporcunun sırtına bakar (dönüktür. Masaj yapan iki elin dörder parmağını sporcunun göğüs kesimine yerleştir. Baş parmaklarını sırttan koyar. Avuç içi ve baş parmaklarıyla omuz ve boyun arasındaki kesimi sıkıştırarak ve döndürerek yoğurur ve sonra eski yerine döner.

14. Derin Friksiyon( Derin ovma ) : Masaj yapan sol elini sağ elinin sırt ( dorsal ) yüzeyine yerleştirir ve baş parmağı ile bileği kavrar. Yada sol elin parmaklarının sağ elin parmakları arasında geçirir. İki el birbiri üzerinde (sol el üstte) sağ elin dört parmağını uç ve yumuşak kesimleriyle omurganın iki yanına içten dışa döndürerek ve bastırarak friksiyon uygular.

15. Deri Yürütmesi : İki elin baş ve işaret parmaklarıyla deriyi tutar. Kaldırır ve orta parmağın katılmasıyla deriyi aşağıdan yukarıya ve bir yandan bir yana yürütür.

16. Deri Kontrolü : Sol elin dört parmağı bitişik ve baş parmağı iyice açık ve gergin olarak sırta yerleştirilir. Sağ elin baş parmağı dahil tüm parmaklar bitişik durumda sol elin açık bulunan baş ve işaret parmağı arasına konur. Sağ el aşağıdan sol el yukarıdan üç kez iter ve deri yukarı doğru katlanır. Bu manevra sırtın her yönüne uygulanır.

17. Presyon (Baskı manevrası) : İki elin dorsal (sırt) kesimleriyle belden başlayarak ve bastırarak,her kez aşağıdan yukarıya gittikçe yükselerek ve sonunda omuzlarda bitecek biçimde yelpaze gibi presyon uygulanır. Gene ellerin sırta doğacak ve parmak uçları omurgada birleşecek biçimde baskı yaparak yanlara doğru çekilecek. Bu maniplasyon belin üst kesiminde başlayacak omuzlara doğru sürdürülecek. Boyunun aşağı kesiminden omurga boyunca,işaret orta parmaklar bükük durumda bele deyin baskı yaparak aşağı doğru çekilecek. İki elin ayaları ve avuç içleri omurgadan başlayarak yan gövde kaslarında bitecek biçimde presyon (baskı manevrası ) uygulanacak.

18. Vibrasyon (Titreme sallama manevrası) :Masaj yapanın tek elinin işaret,orta ve yüzük parmakları gergin ve açık durumda boyundan başlayarak bele değin hafif sıkarak ve titreterek indirilir.3-5 kez yenilenir. Bu kez iki elin parmakları açık olarak sırttan bele doğru titreterek indirilir.

20. Bultinğ (yumruklama) : içi gevşek olarak yumruk yapılır ve parmakların sırt kesimi ile acı vermeden düzenli aralıklarla iki elle değişerek yumrukla vurulur.

21. Eflöraj : Birinci maddede uygulanan eflöraj 3-5 kez yinelenir.

BACAĞIN ARKA KESİMİNİN MASAJI

1. Eflöraj (sürme-sürtme) : Sol bacağı masaj yapıldığına göre; Masaj yapanın sol elinin avuç içi ayak bileğinin iç kenarına, sağ eli ise, bilekten içe döndürülmüş durumda ayak bileğinin dış kenarına yerleştirilir. Her iki el,bacağın aşağı bölümünün yanlarını ve üstünü sürterek ve sıvazlayarak dizin arka yüzeyine değin izlenir. Buradan sol el uyluğun iç bölümünden kalça çerçevesine ulaşır. Sağ el dış kenarından içe yönelir ve M.guluteuslerin(oturacak kaslarının bitiş noktalarına değin uzanır. Dönüşte önce sağ el sonra sol el birlikte gidiş yolunu izleyerek başlangıç noktasına varırlar. Eflöraj gidiş dönüş 3-5 kez uygulanır.

2. Friksiyon (ovma-ovma) : Masaj yapanın baş işaret parmaklarıyla sporcunun topuğundan başlayarak acahiles (asil) kirişi sıkıştırılarak ovulur. Daha yukarıda (M.pronous beris ve M.soleus güneş kası) bulunan kaslarda ovulur.

3. Petrisaj (yoğurma) : Sporcunun bacağının alt bölümünde bulunan kasları önce iç yandakiler baş ve işaret parmakları ve avuç içine yerleştirerek sağ elle yoğrulur. Sonra sol iç kenardaki kaslar sol elle iç ve dış yan kaslar iki elle birlikte yoğrulur. Aynı kaslar iki elle değişerek yoğrulur.

4. Petrisaj (yoğurma) : Topuktan başlayarak iki el yan yana kaslar avuç içleriyle kavranır. Döndürerek, burarak ve yavaşlayarak diz kapağının arak kesimine değin yoğrulur.

5. Petrisaj (yoğurma-kesme) : Sağ elin avuç içi ile iç yan kasları, sol elle de dış yan kasları bir yönden öteki yöne çekerek ve iterek ve ellerin durumu değiştirilerek yoğrulur.

7. Derin Friksiyon (deri ovma) : Bacağın alt bölümünün arka yüzeyinin tüm kaslarına derin friksiyon uygulanır.(iki elin parmakları ile birbiri arasına geçirilerek)

8. Petrisaj (yoğurma manevrası) : Diz bükülü durumda, masaj yapanın baş ve işaret parmakları ve de avuç içine yerleştirilen kaslar önce sağ elle alt bacağın iç yan kasları, sonra sol elle dış yan kasları topuktan başlayarak diz kapağının arkasına değin yoğrulur.

9. Petrisaj (baskı manevrası) :Ayağın alt yüzeyine kas ve ligauentlerin bulunduğu yumuşak kesime avuç içi el ayası ile baskı manevrası uygulanır.

10. Vibrasyon ( titreme sallama manevrası) : Bacak dizden bükülü ve dikey durumda sağ elle ayak tabanının ortasından avuç içi ile kavranır. Sağ ve sola sallanarak vibrasyon uygulanır.

11. Haşman ( baltalama ) : Bacak uzatılmış durumda alt bacağın arka kesiminin kaslarına topuktan başlanacak dizin arka kesimine değin baltalama uygulanacaktır.

12. Petrisaj (yoğurma) : Bacağın dizden yukarı iç ve dış uyluk kaslarına sağ ve sol elle yoğurmak, Aynı kasları iki elle birlikte yoğurmak, Aynı kasları iki elle değiştirerek yoğurmak.

13. Petrisaj (yoğurma) : Bacağın iç kesimindeki kasları eller yan yana durumda kavranır sıkıştırılır. Burarak ve döndürerek yoğrulur.

14. Petrisaj (kesme) : Uyluk kasları bir elle iç kesim kasları içten dışa doğru çekilirken, öbür elle dış yan kasları kavranır ve içe doğru bu manevra eller yer değiştirilerek uygulanır.

15. Petrisaj ( hamur yoğurur gibi kasları yoğurma) : Uyluğun iç kesim kasları iki elle tutularak yukarı kaldırılır ve masaj yapan kendisine doğru çeker sonra elleri kaydırmadan el ayası ve avuç içi ile ileri doğru itilerek yuvarlanır. Manevra 3-5 kez yenilenir.

16. Derin Friksiyon (derin ovma) : Sol el sağ elin parmakları arasına geçirilerek bükülür. sağ elin baş parmak dışında kalan parmaklarıyla tüm uyluk kasları derin ovulur.

17. Haşman (baltalama) : Ellerin dış kenarları ve küçük yüzük ve orta parmakları sırt kesimleriyle iki el değiştirerek (baltalama) vuruşları yapılır.

18. Vibrasyon (sallama veya titretme) :Masaj yapan sağ eliyle sporcunun ayak bileğinin üstünden,sol eliyle topuktan kavrar ve aşağı yukarı indirip kaldırarak bacağı kalça ekleminde titretir.

19. Eflöraj (sürme ve sürtme) : Birinci madde de açıklanan eflöraj manevrası uygulanır.

BACAĞIN ÖN KESİMİNİN MASAJI

1.Eflöraj (sürme sürtme manevrası) : Masaj yapanın sol elinin iç yüzeyi (avuç içi) masaj yapılanın (sporcunun) ayak bileği ekleminin içi kesimine,sağ el ise,bilekten içe döndürülerek elin sırtı (Dorsal yüzeyi) dışa bakan durumda avuç içi ayak bileğinin dış yüzeyine yerleştirilir. Her iki el bacağın aşağı bölümünün yanlarını ve üstünü sıvazlayarak ve sürerek dize değin izler. Diz kapağına değmeden sol el,uyluğun iç kesiminden bacağın dış kenarına ulaşır. Sağ el diz kapağının dış kenarından hareket ederek,bacağın iç kesimine ulaşır. Dönüşte,önce sağ el sonra sol el,eski yerlerini alarak gidiş yolunu izleyerek başlangıç noktasına varırlar. Sürme manevrası (4-6) kez yenilenir.

2. Friksiyon (ovma-ovma) : Ayağın sırt kesimine tek elin dört parmağı ile,oyma yapılır.

3. Friksiyon (ovma-ovma) : Ayağın sırt kesimine tek elin avuç içi ile ovma yapılır.

4. Friksiyon (iki elin dört parmağı ile ovma) : Ayağın yan kesimlerine iki elin dörder parmağı ile ovma yapılır.

5. Friksiyon (iki elin baş parmağı ile ovma) : Ayak bileğinin ön kesimine iki elin baş parmağı ile friksiyon uygulanır.  Ayak bileğinin arka kesimine (Topuk çevresine) iki elin dört parmağı ile ovma yapılır.

6. Friksiyon : Bacağın dıştan aşağı bölümüne tek elin dört parmağı ile ovma.  Bacağın dizden aşağı bölümünün üst yüzeyine iki elin baş parmakları ile ovma yapılır.

7. Presyon (baskı manevrası) : Ayağın tabanına (Alt yüzeyine) tek elin avuç içi ve el ayası ile baskı manevrası uygulanır.

8. Friksiyon (ovma) : Diz bükülü durumda (acahiles) aşıl kirişine baş ve işaret parmağı ile ovma

9. Petrisaj (yoğurma) : Bacağın dizden aşağı bölümünün arka kesim kaslarına (bükücüler) sağ ve sol elle yoğurma.  Aynı kaslara iki elle birlikte yoğurma. Aynı kasları iki elin dış kenarlarıyla

10. Haşman (baltalama) : Bacağın dizden aşağı bölümünün arka kesim kaslarına iki elin dış kenarlarıyla ve parmakların (küçük yüzük ve orta) sırt kesimleriyle vurma , Haşama baltalama

11. Friksiyon (ovma) : Dizin iç ve dış kenarlarına iki elin parmaklarıyla ovma yapılır. Dizin iç ve dış kenarlarına iki elin avuç içleriyle ovma yapılır.

12. Petrisaj : Diz bükülü durumda bacağın üst bölümüne iki elle yoğurma ( bacağın arka kesim kaslarına). Diz bükülü durumda bacağın üst bölümüne iki elle yoğurma (bacağın iç ve dış kesimindeki kasları.)

13. Petrisaj (yoğurma) : Bacak uzatılmış durumda sağ ve sol elle bacağın üst bölümünün iç ve dış kaslarını yoğurma. Bacak uzatılmış durumda sağ ve sol elle bacağın üst bölümünün iç ve dış kaslarını iki elle birlikte yoğurma. Bacak uzatılmış durumda sağ ve sol elle bacağın üst bölümünün iç ve dış kaslarını değişerek yoğurma.

14. Petrisaj (yoğurma ) (iki el yan yana) :Bacağın iç kesim kaslarına eller yan yana burarak sıkarak ve döndürerek yoğurma.

15. Petrisaj (iki elle bir yönden öbür yöne iterek ve çekerek yoğurma) : İki elle bir yönden çekerek öbür yönden iterek bastırarak ve sıkıştırarak yoğurma

16. Petrisaj (kesme hamur yoğurma gibi) : İki elle kasları kavramak ve kaldırarak kendine doğru çekme,sonra avuç içi ve el ayası ile iterek ve yuvarlayarak yoğurma.

17. Derin Friksiyon (derin ovma) : Sol elle sağ elin parmakları arasından geçmiş durumda sağ elin dört parmağı ile içten dışa döndürerek derin ovma yapılır.

18. Haşman (baltalama) : Uyluk kaslarına elin dış kenarları ve parmakların sırt kesimleri ile vuruşlar yapmaktadır.

19. Vibrasyon (silkeleme ve sallama manevrası) : Sol elin ayağının bileğinin üst kesiminden sağ elde topuktan kavrar ve yukarı aşağı doğru hareket ettirerek bacağı sallamak veya titretmek.

20. Eflöraj : Birinci maddede açıklanan sürme manevrası (4-6) kez yenilenir.