Itsutsu no Kata Jigoro Kano tarafından 1887 yılında kata en yüksek formu olarak oluşturuldu. Judo teorisini anlamak ta olgunluk gerektirir ve diğer kata’da yer alan prensipleri tamamen asimile etmiş olmak gerekir. Beş sembolik hareket Judo’nun etiğini temsil ediyor. Doğada bulunan formlardan esinlenerek, Judo aracılığıyla doğanın güçlerini ifade etmenin bir yolunu bulmak için çaba sarf etti. Teknikleri Jigoro Kano tarafından isimleri verilmedi, bu yüzden bazen bu kata “bitmemiş kata” denir.

Jigoro Kano, Judo ve tüm dövüş sanatlarının ortak beş temel prensibi olduğuna inanıyordu. Judo’nun tüm öğretilerini açıklamak için gereken minimum sayıda ilkeye damıttı. Bu ilkeler evrensel olması amaçlandığı için, evrende bulunan doğal hareketlerle eşittirler, okyanustaki bir dalga veya girdap gibi. Bu kata doğal olaylara saldırı ve savunmanın teorik temelini uygular.

Itsutsu no Kata, doğanın unsurlarını karşılayan ve onlarla uyum sağlayan, Gerçeğe doğru giden bir adamı dramatize eden bir “iç kata”dır.

1- Oshikaeshi (Continuous Pushing)
2- Eige (Draw Drop)
3- Tomowakare (Separation)
4- Roin (Pulling Tide)
5- Settsuka no wakare (Instant Separation)

1- Rasyonelleştirilmiş, sürekli saldırının güçlü bir güce karşı bile yenilgiyi getireceği ilkesini gösterir. Bu teknik adaletin kusursuz gücünü temsil eder. Sürekli olarak uygulanan küçük bir güç, rasyonel bir şekilde, büyük bir gücü kontrol edebilir.

2- Rakibin saldırısının enerjisini kullanarak onları yenme yi ya da verim vererek zafer kazanma ilkesini gösterir.
Girdap prensibini gösterir, burada iç daire dış daireyi kontrol eder. Dev daireler halinde dönen iki nesne, kaçınılmaz olarak birbirlerine yaklaşırlar ve sonra zarar vermeden parçalanırlar.

3- Okyanusun gelgit gücünü gösterir. Gelgit, kıyıdaki her şeyi okyanusa çekecek, ne kadar büyük olursa olsun, tüm enkaz ve kirlilikten arındırılacak sahili süpüren dev bir dalga gibi.

4- Verim ilkesini gösterir: sınırsız enerjiler birbiriyle çarpıştığında, her ikisini de yok etmekten kaçınmak için verim verir. Bu teknik, iki güçlü güç arasındaki çatışmanın sadece karşılıklı bir felaketle sonuçlanabileceğini gösterir, ancak kenara çekilip yol verirseniz barış ve birliktelik olacaktır.