Judoda selamın anlamı Judokalar ın birbirine karşı sevgi , saygı gösterisinden başka bir şey değildir. Judokalar bir birini selamlarken Selamı veren Judoka Karşısındakine “Ben kendimi sana emanet ediyorum , benim vücudumu al kendi vücudunmuş gibi kullan “anlamına da gelmektedir. Judoda iki türlü selam vardır bunlar ;
1- Tachi – Rei
2- Za – Rei
Tachi – Rei ( Ritsu-Rei ) : Ayakta yapılan bir selam şeklidir ve küçük selam olarak ta adlandırılır. Yapılışı ise normal Shizen – Tai pozisyonunda iken (normal tabi,esas duruş pozisyonu) ayak topukları birleşik olarak dik bir şekilde durulur. Daha sonra eller yan taraftan hafifçe öne kaydırılırken , belde hafifçe eğilerek baş ile rakibe bakıyormuş gibi yapılır ve selamı yapan Judoka pozisyonu alır.Tatami üzerindeki çalışmalarda , Randoriler de,Uchı-Komı çalışmalarında , Kata çalışmalarında ,Hocaya bir konuda soru sorması gerektiğinde, vs. gibi durumlarda kullanılır.
Za – Rei : Bu selam şekline büyük selam da denir. Yapılışı ise Judoka normal tatami üzerinde otururken , ayak baş parmağı üst üste gelecek şekilde, dizler iki yumruk açıklığında ,bu mesafe en az 15 cm olmalı, eller dizlerin 10 ~ 15 cm önünde 45 derecelik bir açı ile parmak uçları birbirine dönük vaziyette olmak kaydı ile ve bir birinden 6 cm aralık uzaklıkta yere konur. Bu pozisyonlar yapılırken kalça yerden kalkmadan Judoka hafifçe öne eğilerek , baş hafif kalkık vaziyette ve gözümüzün ucu ile Judoka’ya bakacak şekilde , tatami ile baş arasındaki mesafe en az 30 cm olmak kaydı ile selam yapılır. Za – rei genellikle Seremoni, kata, Ne-Waza çalışmalarında kullanılır.
–Eller arasındaki mesafe normal olarak 6 cm olmalıdır
-Dizler arasındaki mesafe normal olarak 15 cm olmalıdır
-Judokanın yerden (Tatamiden) Olan uzaklığı buda yine normal olarak 30 cm olmalıdır
Ayakta iken Za – Rei pozisyonuna geçerken veya Judoka tatami ye oturup kalkmalarda belirli kurala göre oturup , kalkarlar. Judoka ayakta iken ,sol ayak geriye çekilirken ayağın kalktığı noktaya dizimizi koruz. , daha sonra sağ ayak geriye çekilir ve ayağımızı kaldırdığımız yere dizimizi koruz. parmak uçları yerde iken ,ayaklar uzatılıp dizler üzerine oturulur. Bu oturma şekline birinci oturuş pozisyonuna denir.
Eğer Judokalar uzun süre tatami de oturacaklar ise 2.oturş şekli dediğimiz pozisyonu alırlar. Birinci oturuş pozisyonu dediğimiz bu otur