Yaş durumu :

Sporcu yaşantısı ( yeterli gece istirahatı ) . Düzenli günlük yaşantı , yeterli beslenme , alkol, nikotin, kafein gibi uyuşturucu maddelerinden kaçınmak, normal seks, düzenli vücut bakımı , gerginliği giderici boş zaman faaliyeti ( Rekreasyon ) gürültüden uzak durmak gibi vs. Çevre şartları, gerilimsiz bir aile yaşantısı, aile, öğretmen, meslek arkadaşlarının spor sevincine ortak olmaları , kolektif sporcu arkadaşlığı , sporcu antrenör, sporcu hekimi arasında sağlam bir güvenin olması, çalışma hayatında ve mesleğinde başarılı sonuçlar elde etme okul, iş ve antrenman arasında koordine yi sağlama , çalışma ve antrenman yerine kısa bir yol kat etme.

Materyal koşullar :

Kondisyon :Spor içinde kondisyon performansı kesinleştiren bütün fiziksel yeteneklerin (Vücut özelliği, psikolojik özellik.) tümünün kişilik ve karakter yolu ile çıkmasıdır.

Kondisyona etki eden Faktörler :
Her yaş durumuna uygun olarak gelişmeyen, Organların ( Özellikle kalp-kan dolaşımı ) ve kasların genetik yapısına, Merkez sinir sisteminin uyartıya karşı bir çözüm arasındaki akıştaki koordine sine, Psikolojik özelliklerin koordinasyona dönük olarak kullanılması ve kondisyona göre gerçekleştirilmesine, Antrenmanın tam zamanında başlaması ile sporcunun ne kadar süre antrenman yapacağını bilmesi ve hazır olmasına bağlıdır.

Kondisyon Elementleri
Kondisyonu meydana getiren yeteneklerin kalite seviyesi kondisyona etki eden faktörlere bağlı olup bu yetenekleri şu şekilde gösterebiliriz.

Kuvvet : Spor bilimi içinde fiziki yapı olarak ifade edildiği gibi aynı zamanda kasın fizyolojik temel özelliği ile beraber bir dirence kaşı etki etmesi üstün gelmesi olarak tanımlanır. Üç temel kuvvet çeşidi bulunmaktadır.

Maksimum Kuvvet : En büyük kuvvet çeşidi olup kaslar isteğe bağlı olarak geliştirilmektedir.

Çabuk Kuvvet : Kuvvet ve süratliliğin kombinasyonu kas-sinir sisteminin yüksek bir çekme hızı ile karşılaması.

Kuvvette Dayanıklılık : Kuvvet ve dayanıklılığı kombinasyonu yüksek bir kuvvet harcaması sonucunda organizmanın kuvvet performansı olarak yorgunluklara karşı koyma yeteneğidir.

Kasların çalışma şekillerine göre ;

Dinamik Kas çalışması : Hareket halinde kasın kasılması, değişmesi.

Dinamik Konsantrik : Kas boyunun direnç karşısında kasılması

Dinamik Eksantrik : Yükün kas üzerine etki etmesi üzerine , kasın dayanması

Statik Kas çalışması : Kas boyunun izometrik çalışma anında değişmemesi.
Statik Konsantrik
Statik Eksantrik

Kuvvet Antrenmanlarının çeşitleri
Kuvvet antrenmanı içinde kuvvet, çeşitli geliştirilmektedir. Kuvvet çeşidinin antrenmanı kuvvet şekline uygun olarak yapılmaktadır. Kuvvetin birbirinden farklı temel 3 şekli vardır.

Dinamik
Statik
İzoteknik

1- Dinamik Antrenman : Hareket eden bir dirençte kondisyon aleti, halter ağırlıkları vb. yapılmakta olup, dinamik kuvvetin yükseltilmesini ve kasların koordinasyonunu sağlamaktır.

2- Statik Antrenman : Max imal kuvvetin kısa zamanda yükseltilmesini amaç eden antrenman şeklidir.

3- İzoteknik Antrenman : Gerilimi ve hızı aynı tutmak için yapılan bir antrenman şeklidir. Dış bir dirence hareketin uyması hızın artması ve düşmesi söz konusu olmaktadır.

 MAXİMUM KUVVETTekrar, İntensiv, İnterval, Metodu
 ÇABUK KUVVETTekrar, İntensiv, İnterval, Metodu
 KUVVETTE DAYANIKLILIKTekrar, İntensiv, İnterval, Metodu
TEKRARİNTENSİV-İNTERVALEXTENSİV-İNTERVAL
 YÜK% 80-100% 50-80% 20-50
 TEKRAR1-55-1010-30
 SERİLER2-54-64-6
 DİNLENME ARASITAM2-5 dk.30-90
 HAREKETİ UYGULAMA TEMPOSUSÜRATLİPATLAYICISÜRATLİ