Yürüyüşler judo da tutuşlar , düşüşler ve duruşlar kadar önemlidir. Bu başlık altında hareket ve dönüş hareketlerinin her iki şeklini içerir. Yürüyüşleri ilerletmek vücudunuzu dosdoğru öne, arkaya, sağa ve sola doğru gereken pozisyona getirmek esas temel hareketlerdir. Ayaklarınızı ve vücudunuzu doğru bir yolda hareket ettirirseniz ve duruşunuzun şeklide rakibinizin duruş metoduyla uyum sağlıyorsa bunlar teknikte uygulandığında o teknik doğru olacak ve teknik zorlanmadan serbest şekilde yapılacak.
Judoda yürüyüş metotları diğer bir değişle bacaklarımızı, kalçalarımızı ve vücudumuzu aynı anda ileri, geri veya yanlara doğru hareket ettirmektir. İşte tüm bu söylediklerimizi 3 ana başlık altında toplayabiliriz.
Tusugi – Ashi : İleriye ,geriye, sağa ve sola yapılan kata yürüyüşleri.
Suri – Ashi : Ayakları sürüyerek yapılan yürüyüşler.
Ayumi – Ashi : Serbest yürüyüş.
1 – Tusugi – Ashi : Bu yürüyüş metodunda genellikle insanlar yürürken ağırlıklarını tek ayağına vererek yürürler , ayakla bir adım ileri hamle yapılırken , öne attığımız ayak yere değer değmez arkadaki ayak öndeki ayağı ile yer değiştirirler.
Sağ ayağımızla başladıysak , sağ ayak ile ileri bir adım atılır , ağırlık öndeki ayağa verilir, ta ki arkadaki ayak öndeki ayağı geçmeyecek şekilde onun yanına gelinceye kadar ayak öne çekilir. Öne doğru yürüdükçe bu sıralama tekrar edilir. Bu yürüyüş yanlara da aynı şekilde yapılabilir. Aşağıdaki şekilde açıkça görülmektedir.
2 – Suri – Ashi : Bu yürüyüş pozisyonunda vücut ağırlığı yürüyüş anında tek ayak üzerine verilir , ağırlık sabit olan ayak üzerine verilir hareket halindeki ayağa vücut ağırlığı asla verilmez . Bu teknik olarak ta zaten imkansızdır. Yürüyüşlerde asla sıçrayarak yürünmez , ayaklar bir birinin yanına çok yaklaşacak şekilde birleştirilmez, böyle yapılan hatalı bir yürüyüşte vücudun dengesi bozuk olur.
Bu yürüyüş şeklide yine öne, arkaya ve yanlara yapılan, ayaklarımızı yerde sürüyerek yapılan yürüyüş biçimidir. Vücut normal pozisyonda iken ( Shizen – Tai ) ağırlığımız iki ayağımız üzerinde orantılı olarak yere aktarılır , yürüyüş anında sağ ayakla normal pozisyondan , savunma pozisyonuna geçerken sağ ayak hafif yana kaydırılır , ayağın kayması ile vücut savunma pozisyonu alır ( Jigo – Tai ) , tekrar vücut savunma pozisyonundan normal pozisyona geçerken sol ayak , sağ ayağa yaklaştırılır , işte bu hareketle yürüyüşe başlanmış olunur. bu sıralama ardı arda tekrarlanarak Tusuri – Ashi yürüyüşü gerçekleştirilir. Aşağıdaki şekil dede açıkça görülmektedir.
3 – Ayumi – Ashi : Bu yürüyüş şekline serbest yürüyüşte diyebiliriz. Bu yürüyüş şekli herhangi bir kurala uyulmaksızın yapılır , ancak daha önceki yürüyüş şekillerinde olduğu gibi bunda da denge unsuru göz ardı edilmemelidir.